Czy wiemy, co jemy ?

Co znajdziemy w chińskich zupkach ?

Nie każdy z nas ma codziennie czas i możliwość, by zjeść prawdziwy, dobry, wartościowy obiad. Żyjemy w ciągłym biegu, nie mamy czasu nawet na posiłek. Bardzo wielu z nas wybiera rozwiązanie najszybsze i najtańsze – chińskie zupki błyskawiczne, zalewane wrzątkiem. Są one produkowane w bardzo wielu wariantach smakowych i dostępne są we wszystkich najmniejszych nawet sklepikach. trudno więc się dziwić, że stały się tak popularne, zwłaszcza że do ich przygotowania wystarczy naczynie z wrzątkiem.
Czy jednak zdajemy sobie sprawę, jaki jest skład zupek chińskich ? Co znajduje się w szeleszczących kolorowych opakowaniach?

 
Znajdziemy tam przede wszystkim makaron z wysokoprzetworzonej pszenicy, która ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. W dodatku makaron ten dla nadania smaku został wstępnie w fabryce podsmażony, przez co wchłonął dużą ilość tłuszczu. W ogóle tego typu dania zawierają sporą ilość tak zwanych tłuszczów trans, czyli utwardzonych olejów roślinnych. Znajdziemy tu także bardzo dużo chemicznych dodatków smakowych, dzięki którym zupka ma niepowtarzalny smak, zapach i kolor – ale wszystkie one nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia, trawienia… Przede wszystkim w tego typu daniach znajdziemy ogromną ilość soli – aż 8 gramów, podczas gdy dzienna norma dla dorosłej osoby to tylko 6 gramów !
Zastanówmy się, czy warto w ten sposób zatruwać nasz organizm…